25 september 2008

Typisch Zweeds - Kanelbullar

Om je vingers bij af te likken. Het is zelfs lastig om ze te laten afkoelen voordat je ze gaat eten. Zo lekker ruiken ze. De Zweedse Kanelbullar, oftewel een koeken met kaneel. Zet het theewater maar vast op en de oven op voorverwarmen want we gaan kokerellen!

Het recept hebben we te danken aan Nancy Hebbelinck en gevonden op 'home of scandinavia'.

Kanelbullar
Porties: Ca 20 st

Ingrediënten
½ pakket verse gist (ca 50g)
50 gr boter of margarine
3 dl melk
0,5 dl suiker
8 dl witte bloem
een snuifje zout

Vulling
50 gr boter of margarine
½ theelepel gemalen kaneel
½ dl suiker

Versiering
1 Ei
Parelsuiker

Recept
Verkruimel de gist in een kommetje. Smelt de margarine of boter in de microgolf op vol effect (max 800 W) ca 30 sec. Voeg daarna de melk bij en warm alles tot vingertemperatuur, 37°C. Giet wat van de vloeistof over de verkruimelde gist en meng tot een gladde massa.Voeg de rest van de vloeistof erbij, suiker, zout en bijna alle bloem. Bewaar een klein beetje van de bloem voor het bakken. Verwerk de deeg grondig met de hand of in een keukenrobot tot het van zichzelf los komt van de kant. Overdek de deeg met een handdoek en laat hem ongeveer 30 minuten rijzen.Vermeng de boter, suiker en kaneel tot een gladde massa voor de vulling. Neem de deeg uit de kom en kneed er de resterende bloem door. Rol de deeg uit tot één vlak van ca 30x40 cm. Smeer er de vulling op en rol op langs de lengte. Snij ongeveer 2cm brede stukken van de rol. Leg de stukken op een ingesmeerde bakplaat of in vormpjes.Laat de ’bullar’ nogmaals onder een doek ongeveer 20min rijzen. Smeer er nadien wat losgeklopt ei over en strooi wat parelsuiker erover. Bak de ‘bullar’ midden in de oven op 250°C, ca 8 min. Laat ze afkoelen onder een handdoek.Je bewaart de ‘bullar’ het best in een gesloten doos ofwel plastic zakje.

Smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Ik ben al vaker in Zweden geweest. De laatste keer is alweer 10 jaar geleden. Mijn gastvrouwe maakte deze cakes met de dozijnen, heerlijk! Ik zou ze eigenlijk eens zelf moeten maken.
    Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk recept! Ze smaken net zoals in Zweden! Ik krijg gelijk weer heimwee.

    BeantwoordenVerwijderen