19 december 2009

Alvast maken: brood voor bij het kaas plankje

Dit brood is heerlijk voor bij een kaas plankje tijdens het kerst diner. Je kunt het eenvoudig nu al maken en invriezen. Wij zouden adviseren het wel tijdig te ontdooien zodat het goed te snijden is. en de dunste plakjes zijn het lekkerst met de kaas.

Bereidingstijd: 30 minuten / rijzen en rusten 90 minuten / baktijd 30 minuten
Hoeveelheid: 2 broden

2 1/2 dl karnemelk
2 1/2 dl water
1 pak gist
1 el bruine suiker
2 theelepels zout
100 g havermout
100 g spelt vlokken
50 g zonnebloempitten
50 g rozijnen
50 g hazelnoten
plm 450 g tarwemeel
lichte spelt vlokken en gehakte hazelnoten voor garnering

Giet de karnemelk en water in een kom en los er de gist in op. Voeg bruine suiker en zout toe. Voeg de havermout, spelt vlokken, zonnebloempitten en rozijnen toe. Meng dit geheel en voeg dan de gehakte hazelnoten toe.

Voeg beetje bij beetje bloem aan het mengel toe. Kneed het tot je een glad en soepel deeg hebt. Dek de schaal af en zet deze voor plm 60 minuten op een warme plek om te rijzen.

Plaats na het rijzen de deegbal op een schoon aanrecht of een snijplank. Verdeel het deel in twee gelijke stukken en rol hier twee broden van. Plaats het brood op een bakplaat met bakpapier. Laat de broden nog 30 minuten rusten voor je ze gaat bakken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Borstel beide broden met water en bestrooi ze met de spelt vlokken en gehakte hazelnoten als garnering. Bak de broden ca 30 minuten op de onderste plank in de oven. Dit is belangrijk zodat de noten op het brood niet verbranden. Voor het aansnijden van het brood laat je deze het best afkoelen op een rooster.

IF THE ENGLISH VERSION OF THIS RECIPE IS REQUIRED PLEASE USE GOOGLE TRANSLATIONS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten